Šta je gastritis?

Šta je gastritis?

Šta je gastritis?

 Gastritis, kako bi to opisala svaka medicinska knjiga, je upala sluznice želuca. Sam termin je izveden iz grčkih termina gastro- što bukvalno znači stomak, i –itis što znači upala. Ovo stanje se može manifestovati samostalno ili kao simptom osnovnog zdravstvenog stanja. Ovo se može pojaviti niotkuda ili se razvija polako tokom vremena.

Šta uzrokuje gastritis?

 Gastritis se obično razvija kada zaštitna obloga želuca postane preopterećena ili oštećena. Bez ove sluzi koja štiti zidove želuca, digestivne kiseline mogu tada iritirati i upaliti sluznicu želuca. Mnogi faktori mogu izazvati gastritis, a to su:

   o Bakterijska infekcija. Bakterije tipa Helicobacter pilori mogu izazvati gastritis. Iako se kaže da su svi zaraženi ovom vrstom bakterija, većina zaraženih ne manifestuje komplikacije.
   o Lekovi. Aspirin, ibuprofen naproksen i drugi nesteroidni inflamatorni lekovi mogu smanjiti ključnu supstancu koja pomaže u očuvanju zaštitne barijere želuca.
   o Alkohol. Alkohol može da iritira i erodira sluznicu želuca, čineći želudac osetljivijim na želudačne sokove.
   o Poremećaj refluksa žuči. Žuč, koja se oslobađa iz žučne kese, treba da ide u tanka creva kroz niz malih cevi. Pilorični ventil sprečava žuč da teče u stomak iz creva. Ako pilorični ventil ne funkcioniše, žuč može teći u stomak, izazivajući iritaciju sluznice želuca.
   o Autoimuni nedostatak. Samo telo napada ćelije koje čine sluznicu želuca.
   o Druge bolesti. Gastritis može biti povezan sa drugim zdravstvenim stanjima, uključujući: HIV/AIDS, Kronovu bolest, parazitske infekcije, određene poremećaje vezivnog tkiva i otkazivanje jetre ili bubrega.

Koji su znaci i simptomi gastritisa?

 Sledeći simptomi mogu biti posledica gastritisa ili bilo kog osnovnog zdravstvenog stanja koje je izazvalo gastritis:

   o Grizeći ili pekući bol ili bol (smetnja u varenju) u gornjem delu stomaka koji se može pogoršati ili poboljšati kada jedete.
   o Mučnina i povraćanje.
   o Groznica.
   o Gubitak apetita.
   o Podrigivanje ili nadimanje.
   o Osećaj punoće u gornjem delu stomaka nakon jela.
   o Gubitak težine.
   o Krvarenje iz želuca.
   o Letargija.

 Akutni gastritis, ili gastritis koji se javlja iznenada, obično rezultira kombinacijom mučnine i pekućeg bola ili nelagodnosti u gornjem delu abdomena. S druge strane, hronični gastritis, koji se razvija tokom vremena, verovatnije će izazvati tup bol i osećaj sitosti ili gubitak apetita nakon nekoliko zalogaja hrane.

Kako se leči gastritis?

 Lečenje zavisi od težine i uzroka gastritisa. Gastritis izazvan lekovima ili konzumacijom alkohola može se sprečiti jednostavno ograničavanjem, ako ne i prekidom upotrebe tih supstanci. Određeni lekovi se takođe propisuju za lečenje bakterijske infekcije helikobakter pilori, za suzbijanje želudačne kiseline, za smanjenje manifestacije određenih simptoma i za podsticanje zarastanja sluznice želuca. Ovi lekovi uključuju antacide, blokatore kiseline i lekove dizajnirane da blokiraju delovanje ćelija koje luče kiselinu.

Koje komplikacije mogu nastati zbog gastritisa?

 Ako se ne leči, gastritis može dovesti do ozbiljnijih medicinskih komplikacija kao što su čir na želucu i krvarenje u želucu. Određeni oblici hroničnog gastritisa mogu čak povećati rizik od razvoja raka želuca, posebno ako je sluznica želuca postala suviše tanka ili je došlo do promene ćelija sluznice.

Ne možemo uvek pomoći da se razbolimo ili zarazimo ovakvim zdravstvenim stanjima. Međutim, preduzimanje preventivnih mera može pomoći u smanjenju tereta gastritisa. Dobro izbalansirana ishrana, ili ravnomerno raspoređen, proporcionalan obrok može pomoći u ublažavanju efekata želudačne kiseline. Ograničavanje unosa alkohola ili zamena brendova za ublažavanje bolova može smanjiti iritaciju sluznice želuca. Na kraju, praćenje saveta lekara može vam pomoći da se brže rešite gastritisa.