Biljni lekovi za reumatoidni artritis

Biljni lekovi za reumatoidni artritis

dovode do velikog gubitka pokretljivosti zbog bolova i isteka zgloba. Pošto je reumatoidni artritis sistemska bolest, često pogađa vanzglobna tkiva u celom telu, uključujući kožu, krvne sudove, srce, pluća i mišiće.

Pokazalo se da brojne biljke imaju značajna antiinflamatorna svojstva. Neke biljke takođe mogu biti potencijalni lekovi protiv bolova,artrofix gel kao i antiinflamatorne prirode. Međutim, dalje testiranje mogućih biljnih lekova je još uvek u ranim fazama i bilo bi teško reći pravu efikasnost ovih biljaka. Niže je prikazan niz obećavajućih biljnih zamena za lekove protiv bolova i antiinflamatorne lekove koji imaju značajna antiinflamatorna svojstva:

Sok od lista breze – Deluje kao diuretik bez iritacije bubrega. Preporučuje se uzimanje 1 supene kašike tri puta dnevno.

Bosvelija – Bosvelija, istraživana je zbog njenih efekata na artritis. Ova biljka ima jedinstveno antiinflamatorno dejstvo i deluje slično konvencionalnim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAID). Ljudima se savetuje da uzimaju 400-800 mg ekstrakta u kapsulama ili tabletama tri puta dnevno.

Borovnice i trešnje – Ove bobice su bogati izvori molekula flavonoida, posebno proantocijanidina. Ovi flavonoidi poseduju stabilizirajuće membrane i kolagen, antioksidativno, antiinflamatorno dejstvo, uključujući mnoge druge funkcije koje su veoma korisne u lečenju reumatoidnog artritisa.

Seme celera – Ove semenke pomažu u čišćenju mokraćne kiseline iz zglobova pacijenata sa gihtom i artritisom aktivais gel. Za pripremu, kuvajte 1 tsp. semena u 1 šoljici vode petnaest minuta, procediti i pijuckati.

Maslačak – Poznato je da raspršuje mokraćnu kiselinu. Uzmite 3 kapsule dnevno, 1 tbsp. soka ili 1 šolja čaja, dva puta dnevno tokom četiri do šest nedelja za smanjenje učestalosti i intenziteta bola i jačanje vezivnog tkiva.

Koren đavolje kandže – Poznato je da je efikasan u smanjenju upale vezivnog tkiva, jer raspršuje mokraćnu kiselinu.

Kineska lobanja (Scutellaria baicalensis) – Kineska lobanja je dokazano anti-artritična i izgleda da antikineska lobanja nema nikakve štetne efekte na terapijskom nivou. Njegovo terapeutsko-inflamatorno dejstvo je slično lekovima koji se izdaju na recept fenilbutazon i indometacin. čini se da je delovanje povezano sa visokim sadržajem molekula flavonoida.

Kineski vosak – (Bupleuri falcatum) Ovaj koren je važan sastojak u raznim receptima kineske tradicionalne medicine, posebno u lekovima za upalna stanja.

Đumbir – U jednoj značajnoj studiji, indijski istraživači su davali tri do sedam grama đumbira dnevno za 28 osoba sa reumatoidnim artritisom. Više od 75 procenata onih koji su učestvovali u studiji prijavilo je barem izvesno olakšanje od bola i otoka.

Groznica – Groznica ima dugu istoriju u tradicionalnim krugovima lečenja biljaka za lečenje groznice, artritisa i migrene. Ekstrakti groznice su pokazali veću aktivnost u inhibiciji upale u eksperimentalnim studijama. Primećeno je da ekstrakti groznice inhibiraju sintezu mnogih proinflamatornih jedinjenja u njihovoj početnoj fazi sinteze.

Dong kuai – Ova biljka je moćna za ublažavanje prolaznih bolova u mišićima i zglobovima, posebno ako su gori u vlažnim uslovima. Uzmite I tbsp. sušenog soka korena tri puta dnevno.

Uz ove biljne izmišljotine, reumatolozi takođe savetuju da lečenje ovakvih stanja uključuje odmor i fizičku aktivnost. Za održavanje pokretljivosti zglobova i jačanje mišića zglobova potrebna je redovna vežba. Plivanje je posebno dobro, jer omogućava vežbanje sa minimalnim opterećenjem zglobova. Toplotni i hladni oblozi su efikasni modaliteti koji mogu olakšati simptome RA pre i posle vežbanja.